top of page

fre. 29. sep. | Festiviteten

MY SONG | MAKUDA | NORGE

Koreografen Tendai Makurumbandi trekker på de levende fysiske, åndelige og kulturelle arkivene til afrikanske folk for å stille spørsmål ved virkningen av kolonisering og modernisering på å danne identitet.

TID & STED

29. sep., 19:00 – 20:00

Festiviteten, Kong Olav V's gate 1, 6508 Kristiansund, Norge

OM FORESTILLINGEN

Himba er en av få stammer i Afrika som beregner fødselsdatoen til et barn ikke fra den dagen barnet blir født eller unnfanget, men fra den dagen barnet blir tenkt på i morens ånd. Når en Himba-kvinne bestemmer seg for å få et barn, går hun og setter seg alene under et tre, og hun lytter til hun kan høre sangen til barnet som ønsker å bli født.

Etter at hun har hørt sangen til dette barnet, lærer hun sangen til mannen som skal bli barnets far. Når barnet vokser opp, blir de andre landsbyboerne lært barnets sang. Den synges ved overgangsritualer som en påminnelse om hvem man er, verdiene for hvor man kommer fra, og evnen til å forme sin egen skjebne.

 

I My Song brukte den zimbabwiske koreografen Tendai Makurumbandi sin egen historie og identitet, og Himba-tradisjonen med fødselssanger, for å utforske hvordan kolonialisme begrenser potensialet til å forme sin egen skjebne ved å se bort fra de levende kulturelle arkivene til koloniserte folk. Som zimbabwer i Norge er Makurumbandi kritisk til rasehierarkiet som binder de marginaliserte inn i en gruppe. På den ene siden gir gruppen de marginaliserte og deres etterkommere pusterom og et fellesskap; på den annen side kan fellesskapet fungere som et våpen mot ens egen fysiskhet, hindre dem i å avansere som en rase, og viske ut følelsen av personlighet og identitet.


Forestillingen Min sang går langt i sitt forsøk på å utfordre de politiske og sosiale strukturene som definerer måten vi lever på, av oss selv og hverandre.

 

Makurumbandi spør: Er det mulig å se for seg forskjeller mellom mennesker som en verdi, i kunsten og i samfunnet?

Map
bottom of page