top of page

lør. 07. okt. | Bjørnådal Arkitektstudio

THE ARCHITECTURE OF BLACKNESS | SOKO - MCINTOSH JERAHUNI | ZIMBABWE

En utstilling der begrepet "svarthet" tolkes til å ikke oppfylle en viss standard forestilt av samfunnsidealer. Arrangementet finner sted på Bjørnådal arkitektstudio, som inneholder trykte originaler, digital kunst samt lyd og dans.

 

- Gratis inngang!

TID & STED

07. okt., 15:00 – 16:00

Bjørnådal arkitektstudio, Vågeveien 7, 6509 Kristiansund, Norge

OM FORESTILLINGEN

THE ARCHITECTURE OF BLACKNESS

The Architecture of Blackness er en livslang forskning og utvikling. Den undersøker ideen om svarthet, en idé som omfatter stor variasjon, en struktur alt eksisterer.

Hvis du ikke er hvit, mann og hetero, er du svart. Hvis du er lesbisk, homofil, bifil, transseksuell, transseksuell, skeiv, spørrende, interseksuell, aseksuell, alliert, panseksuell, de som føler seg utenfor og de som sliter med problemer med plassering, er du svart.

 

Vi har alle de samme problemene; svarthet er et begrep om å ikke høre til, om å unnlate å møte en viss standard forestilt av samfunnsidealer.

Alt som ikke passer inn i imperiets blikk er svart, så hvis du ikke hører hjemme noe sted og ikke eier noe er du også svart. Svarthet utgjør muligheten for forskjell. Hvordan og hvem vi er.

 

Måten vi organiserer og uttrykker oss på. Å være svart er å hele tiden bevege seg og skifte, og å ha en levd kropp.

 

"The Architecture of Blackness" er Jerahunis første kunstnerbok og er akkompagnert av 2 timer og 28 minutter med lyd.

Jerahuni er i bevegelse med å utvikle bevegelsesbevegelser/videoografi som også skal følge med boken. Jeg bruker boken som ryggraden i skapelsen og utviklingen av lyd, bevegelsesbevegelser og som en manual for å lage pedagogikk for Jena-praksis.

 

 

JENA PRAKSIS

Jena-praksis er et pregnant rom fullt av muligheter, et rom for å være og bli, av ikke-ankomst, ikke slutt og ikke stoppe. Et rom for merhet, oppmerksomhet til seg selv og andre.

En utvidet forståelse av virkningen av svart liv, viktigheten av den svarte kroppen på alle stadier av livet, og forholdet mellom kropp og fysisk og følelsesmessig velvære. Et rom uten å overvåke seg selv og andre. En måte å utforske kroppen på uten å dømme dens evner og funksjonshemminger.

 

JERAHUNI

"Jeg gjør kunst for å hedre mine forfedre; min bestefar, bestemor og de som gikk bort i kampen og fra kampen, takker dem for å passe på meg, etter oss og deres offer for meg for å få tilbake kroppen min, mitt land og min MYNDIGHET.

Jeg er en zimbabwisk født og oppdrettet artist. Jeg er identifisert som 'SoKo' som er totemet mitt; den store hvite bavianen som er orientert som en kongehøvding i Shona-kulturen med ansvar for å bevare, undervise og spre ordet. SoKo/Shoko er oversatt som ''ord'' på engelsk. Jeg er ord, jeg bærer ord og kroppen min er ord. Mitt vesen er dypt viklet og investert i totemet mitt.

 

Jeg er en animist og jeg bruker teknologien til å pakke ut min svarte afrikanske tilstedeværelse. Jeg bruker humor for å nå et bredt spekter av publikum og folk oppfatter arbeidet mitt som fryktløst, sofistikert og vittig. Jeg streber etter å være uredd i hvordan jeg nærmer meg materialet; sikter mot et rom som er både sofistikert og vittig.

Jeg blir rørt av tankegangen om å utforske selve kroppen ved å bruke "jena-praksis" uten noen form for vurdering av kroppene våre, deres evner og funksjonshemminger. Jeg tror at fysiske uttrykk gir utløp til åndelige og emosjonelle understrømmer som blir fullstendig ignorert i andre danseformer."

MAP
bottom of page